Co należy wiedzieć o koronawirusie (COVID-19)?

Co należy wiedzieć o koronawirusie

Na podstawie informacji podanych przez Światową Organizację Zdrowia przygotowaliśmy artykuł, który objaśnia kluczowe kwestie związane z koronawirusem, COVID-19, ich objawami oraz zalecanymi środkami bezpieczeństwa, które należy podjąć.

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest koronawirus. Koronawirusy to duża rodzina wirusów, które mogą powodować choroby u ludzi i zwierząt. W przypadku chorób u ludzi mamy do czynienia z koronawirusami powodującymi infekcje dróg oddechowych, począwszy od zwykłego przeziębienia, aż po poważne w konsekwencjach MERS lub SARS. Ostatnio odkryty koronawirus odpowiada za chorobę COVID-19. Uznaje się, że została zapoczątkowana w Chinach w grudniu 2019 roku. Objawami COVID-19 są przeważnie gorączka, zmęczenie oraz suchy kaszel. U pacjentów mogą pojawiać się także bóle mięśniowe, zatkany nos, bóle gardła, a nawet biegunka. Na ogół objawy te są dość łagodne i rozwijają się stopniowo. Co ciekawe, większości osób (nawet do 80%) udaje się wyzdrowieć z tej choroby bez konieczności podjęcia specjalistycznego leczenia. Jednakże średnio u 1 na 6 osób COVID-19 przybiera poważną postać i może doprowadzić do poważnych problemów z oddychaniem. Najbardziej narażone na taki przebieg choroby są osoby z tzw. chorobami współistniejącymi, np. nadciśnieniem lub cukrzycą, jak również osoby w podeszłym wieku.

Chorobą COVID-19 można zarazić się tylko od osoby, która jest zakażona wirusem. Przenosi się ona — jak większość chorób dróg oddechowych — drogą kropelkową. Oznacza to, że należy unikać sytuacji, w których chory kaszle, kicha lub oddycha, gdyż wówczas kropelki wydzieliny z ust i nosa mogą przenosić się na inną osobę. Szacuje się, że bezpieczną odległością jest minimum 1 metr. Może pojawić się pytanie, dlaczego w takim razie zwraca się uwagę na konieczność dezynfekcji rąk oraz powierzchni? Zaleca się takie środki ostrożności ze względu na to, że opisane wyżej kropelki wydzieliny mogą pozostać także na przedmiotach w otoczeniu osoby chorej, a osoba zdrowa po kontakcie z daną przestrzenią może następnie dotknąć swoich oczu, nosa lub ust, tym samym doprowadzając do przeniesienia wirusa. Istnieje także niewielkie ryzyko zakażenia się COVID-19 od osoby, która nie ma wyraźnych objawów choroby opisanych powyżej. Wynika to z faktu, że we wczesnych stadiach choroby objawy nie są nasilone, a niekiedy osoby chore przechodzą infekcję bardzo łagodnie. Ryzyko zakażenia poprzez kontakt z fekaliami osoby chorej określa się jako bardzo niskie. WHO nie określa grupy osób, które są bezpieczne w obliczu zakażenia koronawirusem. Zaznacza jednak, że osoby, które cierpią na m.in. choroby serca, cukrzycę lub nadciśnienie, mogą w bardziej dotkliwy sposób przechodzić COVID-19. I choć niektóre z lekarstw oraz tradycyjnych sposobów mogą poprawić samopoczucie osoby chorej, to na ten moment nie potwierdzono, by jakiekolwiek środki farmakologiczne dostępne na rynku, w tym także antybiotyki, wspomogły ochronę przed chorobą COVID-19 lub jej leczenie.

Choć dotychczas nie odnotowano przypadków zakażenia koronawirusem od zwierząt, to zaleca się zachowanie środków ostrożności w kontaktach ze zwierzętami, bydłem i mięsem oraz innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Podobnie w przypadku przesyłek z rejonów, w których występują zachorowania na COVID-19 zalecane jest zachowanie środków bezpieczeństwa, choć prawdopodobieństwo zakażenia przez osobę chorą towaru jest nieznaczne. Światowa Organizacja Zdrowia zwraca również uwagę na to, by nie sugerować się wprowadzającymi w błąd informacjami, jakoby noszenie kilku maseczek jednocześnie, palenie papierosów lub przyjmowanie antybiotyków stanowiło zabezpieczenie przed infekcją.

W związku z tym, że do tej pory nie została stworzona szczepionka przeciwko COVID-19, ani nie ma też na ten moment lekarstw, które pozwoliłyby na ochronę przed infekcją, kluczowe jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. Należą do nich:

  • Regularne i bardzo dokładne mycie rąk wodą z mydłem oraz dezynfekowanie ich produktem na bazie alkoholu.
  • Zachowywanie odległości minimum 1 metra od osób, które kichają lub kaszlą.
  • Unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
  • Podczas kichania lub kaszlu należy zakrywać usta oraz nos chusteczką lub kichać w zgięcie łokciowe.
  • Osoby, które nie czują się dobrze powinny pozostać w domu.
  • Jeśli pojawiają się objawy w postaci gorączki, kaszlu lub problemów z oddychaniem, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.
  • Monitoruj na bieżąco zalecenia lokalnych władz dotyczące regulacji zasad bezpieczeństwa.
  • Jeśli to możliwe, należy unikać podróży.
  • Należy unikać zgromadzeń (dopuszczalna liczba osób w jednym miejscu jest na bieżąco aktualizowana i na ten moment nie może przekraczać 5 osób).

W celu dodatkowego zabezpieczenia wiele osób decyduje się na stosowanie maseczek ochronnych. Są one konieczne w przypadku kontaktu z pacjentami chorymi na COVID-19, zwłaszcza, kiedy kaszlą. Jednorazowe maski mogą być używane więcej niż jeden raz. Jednak WHO, w związku z ograniczoną dostępnością, apeluje o rozsądne korzystanie z maseczek i używanie ich tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami w celu poszerzenia wiedzy na temat odpowiednich zasad higieny oraz wiedzy na temat środków ostrożności w obliczu pandemii.

Aktualne dane są na bieżąco aktualizowane przez Serwis Rzeczypospolitej Polskiej:
https://www.gov.pl/web/koronawirus/koronawirus1